بیست سال پیش در چنین روز نرم افزاری پایه گذاری شد که هیچکس فکرش را نمی کرد که همین نرم افزار روزی بتواند خود را به عنوان قدرتمندترین نرم افزار در زمینه ویرایش عکس ها مطرح سازد. نرم افزاری که بتواند با کمی صرف وقت از سوی کاربر کارهای جالبی را انجام دهد. امروز تولد بیست سالگی نرم افزار معروف و قدرتمند Photoshop است. این ابزار در سال 1987 توسط یک دانش آموز در دانشگاه Michigan پایه گذاری شد ؛ Thomas Knoll کسی بود که توانست اولین بار کار برنامه نویسی و طراحی این ابزار را انجام دهد اما شاید خود او هم فکر نمی کرد که همان نرم افزار ساده بتواند امروز به چنین درجه ای دست پیدا کند. مدتی بعد برادر این دانش آموز یعنی John Knoll کمی تغییرات در همان نرم افزار اعمال کرد و نام Display and ImagePro را بر آن نامید و سرانجام در سپتامبر سال 1988 رئیس شرکت قدرتمند Adobe که امروز اولین و قدرتمندترین شرکت نرم افزارهای چند رسانه ای در دنیاست اقدام به خرید این نرم افزار ساده از این دو برادر نمود و حدودا 10 ماه بعد در سال 1990 اولین نسخه از این ابزار که اولین بار نام Photoshop را برخود می دید ارائه شد.
اما امروز که بیستمین سال تولد این نرم افزار است 12 نسخه از آن تا به حال ارائه شده و حالا که بیست سال می گذرد قابلیت های آن نسخه ابتدایی با این آخرین نسخه اصلا قابل مقایسه نیست. امروز کاربران هرکاری که بخواهند می توانند با این ابزار برروی عکس ها انجام دهند. تصویر زیر نمونه ای از یک کار ویرایش است که تفاوت ها را به راحتی می توانید در آن ها مشاهده کنید.اما توضیحاتی در مورد این ابزار:
ادوبی فتوشاپ (به انگلیسی: Photoshop، به معنی کارگاه عکاسی) یک پردازشگر گرافیکی است که بدست شرکت ادوبی گسترش یافته و برای ایجاد، ترکیب، ویرایش، بازسازی و یا دگرگونی عکسها و نگارهها بکار میرود. فتوشاپ برای سیستم عامل ویندوز و مکینتاش بهکار میرود. همچنین نگارشهای گوناگون این نرمافزار تا نگارش دهم، در سیستم عامل لینوکس نیز با کمک ابزارهای میانه (مانند کراساوور) قابل استفاده است. آخرین نسخه رسمی این نرمافزار نسخه یازدهم آن است که با اسم ادوبی فتوشاپ سیاس4 شناخته میشود. (سیاس مخفف عبارت Creative Suite است و به معنای برنامه? خلاق است.)
در نسخههای پیشین، این نرمافزار همراه با نرمافزار دیگری به نام ادوبی ایمیجردی نصب میشد که روی آمادهسازی تصاویر برای وب تمرکز داشت. تنظیم دقیق فرمت کیفیت فشردهسازی تصاویر و انیمیشن در فرمت گیف از امکانات این برنامه بودند. بعد از خرید شرکت مکرومدیا توسط آدبی و اضافه شدن برنامه فایرورکس بستههای نرمافزاری آدوبی اکثر امکانات این برنامه با فتوشاپ ادغام شدند.
اگرچه در ابتدا فتوشاپ برای ویرایش عکس ها جهت چاپ روی کاغذ طراحی شده بود، اما به خاطر تنوع ابزارهایی که در اختیار کاربر میگذارد، از فتوشاپ به طور فزایندهای برای تولید و ویرایش عکسها در فرمتهای دیجیتال (به خصوص برای استفاده در وب) استفاده میشود.
فتوشاپ همچنین با دیگر نرمافزارهای شرکت ادوبی برای ویرایش و ساخت انیمیشن و لوحهای فشرده ارتباط قوی دارد. فایلها در فرمت اختصاصی فتوشاپ پیاسدی میتوانند به نرمافزارهای دیگر از قبیل ادوبی ایمیجردی، ادوبی ایلاستریتور، ادوبی پریمایر، ادوبی افتر افکتس و ادوبی انکور دیویدی صادر شوند و بالعکس، از آنها به فتوشاپ وارد شوند. برای مثال، فتوشاپ CS (نسخه 9) از ساخت منو و دکمههایی برای دیویدی حمایت میکند (که بعداً در نرمافزار ادوبی انکور دیویدی مورد استفاده قرار میگیرند).
از دید گرافیکی نرمافزار فتوشاپ توانایی کار با چندین نمونه رنگی را دارد، که عبارتاند از نمونههای رنگی آرجیبی ،الایبی ،سیاموایکی، سیاه و سفید و غیره.
فتوشاپ قادر به خواندن و نوشتن پروندههای تصویری در قالبهایی از قبیل جیف ،جیپگ ،پینگ و غیره است. همچنین فرمت اختصاصی این نرمافزار پیاسدی (به انگلیسی: PSD) نام دارد (مخفف Photoshop Document یا سند فتوشاپ).
شهرت فتوشاپ به این دلیل است که فرمت پیاسدی به صورت گسترده استفاده میشود و تا حدی توسط نرم افزار های رقیب حمایت میشود[نیازمند منبع]. فرمت پیاسبی نسخه جدیدتری از فرمت قبلی است که برای فایلهایی با اندازه بیشتر از 2 گیگابایت طراحی شده است.
آخرین نسخه فتوشاپ تا تاریخ 17 دی 1387 هجری شمسی نسخه CS4 میباشد و امکانات مربوط به نگارش در زبانهای راست به چپ نویس مانند فارسی عربی و عبری توسط شرکت فرانسوی وینسافت اینترنسیونال تحت عنوان نسخهی خاورمیانه (ME) طراحی و عرضه میشود.