پس از گذشت سالها از ورود اینترنت به ایران، این شبکه هنوز آنچنان که باید و شاید جایگاه و کارکرد مناسب خود را نیافته است و آن طور که باید از ظرفیتها و قابلیتهای آن در جامعه استفاده نشده و هنوز هم جای خالی آن در روزمرهی مردم احساس میشود؛ چرایی این مساله و علت کند بودن سرعت گسترش اینترنت در کشور بحثی است که در این گزارش به آن پرداخته شده است.
به گزارش (ایسنا)، به اعتقاد یک مدرس دانشگاه موارد استفاده از اینترنت بیشتر از آن چیزی است که در کشورمان شناخته شده و از این جهت میتوان گفت که تعداد کاربران ملاک خوبی برای سنجیدن رشد اینترنت در کشور نیست.
شهریار پورآذین با بیان این که برنامههای کاربردی استفاده از اینترنت در کشور محدود است و با تاکید بر این که هیچ مکانیزمی برای سودآوری سازمانها و شرکتهای فعال در حوزهی محتوا و ایجاد کاربری وجود ندارد، اظهار کرد: متاسفانه حوزههایی که میتواند در اینترنت سودآوری داشته باشد در کشورمان محدود است.
وی گفت: با توجه به این که تولید محتوا در کشورمان منفعتی ندارد بنابراین افراد و سازمانها کمتر به این سمت گرایش مییابند و به دلیل سرمایهگذاری کمی که در این حوزه صورت میگیرد کاربرد بسیار اندکی نسبت به سایر کشورها در حوزهی اینترنت داریم، بنابراین رشد اینترنت نیز در کشورمان مطلوب و مناسب نخواهد بود.
وی تصریح کرد: رشدی که اینترنت با شرایط فعلی در کشور داشته به دلیل دخالت کم دولت در این حوزه بوده است بنابراین باید به این نکته توجه شود که ورود دولت در هر حوزهای باید با مطالعهی کافی و مناسب همراه باشد و اگر این کار با مطالعه انجام شود طبیعتا نتیجه مناسبی به دست خواهیم آورد.
اینترنت بدون فرهنگسازی مناسب رشد نخواهد کرد
اما یک کارشناس فنآوری اطلاعات در این رابطه معتقد است: در حال حاضر اینترنت و استفادههایی که از آن میشود در کشور ما وجود ندارد و نمیتوان اقداماتی از جمله ایجاد فیبر نوری و گسترش آن را دلیلی بر رشد اینترنت در کشور دانست.
ناصرعلی سعادت با بیان این که اگر نیاز استفاده از اینترنت و ایجاد محتوا در کشور رشد کند، مردم به صورت خودکار در آن سرمایهگذاری خواهند کرد و وقتی بحث گسترش اینترنت مطرح میشود باید بیشتر بر روی نیازها و ضروریات در این رابطه صحبت شود، گفت: برای طرح بحث رشد اینترنت بهتر است رشد نیاز را مطرح کنیم زیرا هر پدیدهای بدون وجود نیاز رشد نخواهد کرد و اگر بخواهیم اینترنت را رشد دهیم اما فرهنگسازی مناسب در مورد آن وجود نداشته باشد، فایدهای نخواهد داشت.
به اعتقاد وی، زمانی رشد اینترنت در کشور مطلوب میشود که نیاز آن در کشور به وجود آید اما متاسفانه در حال حاضر این نیاز وجود دارد اما ضرورت آن ایجاد نشده است .
سعادت همچنین با بیان این که کاربردهای اینترنت در کشورمان محدود است، گفت: لازمهی افزایش کاربردهای اینترنت در کشورمان توجه بیش از پیش به این حوزه است زیرا از طرفی بحث امضای الکترونیکی که یکی از ضروریات مهم در این زمینه است شکل نگرفته و جایگاه مناسب خود را در بین مردم پیدا نکرده است و از طرفی باید به این موضوع توجه داشت که بدون دیتابیس و قوانین مورد نیاز و فرهنگسازی مناسب کاربردهای اینترنت رشد نخواهد کرد.
جلوگیری از روند حذف هزینهی اینترنت از سبد خانوار مستلزم رفاه عمومی است
به گفتهی دبیر پیشین شورای عالی انفورماتیک جلوگیری از روند حذف هزینهی اینترنت از سبد خانوار مستلزم رفاه عمومی است زیرا پایین آوردن هزینههای اینترنت در شرایط کنونی با زیرساختهای فعلی امکانپذیر نخواهد بود اما باید با افزایش رفاه عمومی جامعه از آثار مخرب آن کاست و با کمک ایجاد مراکز عمومی، مردم را در استفاده از اینترنت ترغیب کرد.
محمد سپهریراد دربارهی استفاده و گسترش اینترنت در کشور گفت: این بحث از دو بعد قابل بررسی است، در بعد اول افراد باید از آمادگی لازم به لحاظ آموزشی و فرهنگی برخوردار باشند و اینترنت را برای رفع نیاز خود انتخاب کنند، در بعد دوم باید به گسترش و ارزان کردن زیرساختها پرداخته شود که برعهدهی وزارت ICT خواهد بود.
او افزود: در حال حاضر مسائل مربوط به هزینه باعث سهمیهبندی پهنای باند شده است تا تعداد بیشتری بتوانند از اینترنت استفاده کنند. هزینهی پهنای باند به دلیل بالا بودن به آسانی در سبد خانوار نمیگنجد، چرا که خانوادهها هنوز نیاز خود را به اینترنت پیدا نکردهاند.
زیرساختها باید جوابگوی امکانات مورد نیاز کاربران اینترنت باشند
اما یکی دیگر از اساتید دانشگاه معتقد است نبود سرعت دسترسی مناسب باعث میشود کاربران از ادامهی تلاش برای استفاده از اینترنت صرفنظر کنند و میزان تقاضای کاربران تحت تاثیر قرار گیرد.
محمد مروتی با اشاره به این که بالا بودن امنیت برنامههای کاربردی تحت وب میتواند حس اعتماد را به کاربران القا کند، اظهار کرد: بالا بودن امنیت در برنامههای کاربردی تحت وب باعث حفظ منافع کاربران میشود و میتواند به افزایش همگانی شدن استفاده از اینترنت کمک کند.
مروتی در پاسخ به مفید بودن اینترنت در زندگی مردم به دیدگاه فردی آنها اشاره کرد و گفت: برخی افراد با دیدگاه سهولت بخشیدن به کارهای خود اینترنت را سرویس مناسبی میدانند البته این در صورتی است که از اعتماد کافی نسبت به اینترنت برخوردار باشند زیرا در صورت مواجه شدن با هر گونه ضرر مادی یا معنوی تقاضای خود را همراه با علاقه در استفاده از این سرویس از دست میدهند و باید در نظر داشت که میزان سواد کاربر نیز در این دیدگاه نقش بسزایی دارد.
پروژههایی که در حوزهی اینترنت تعریف میشود باید با نگاه 20 ساله باشند
یک عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف گفت: پروژههایی که در حوزهی اینترنت تعریف میشود باید با نگاه 20 ساله باشد، موانعی که بر سر راه گسترش اینترنت در کشور ایجاد میشود از تفکرات اشتباه از این فضا ناشی است.
عمادالدین فاطمیزاده با اشاره به لینکهای آسیبپذیر اتصال اینترنت در کشور اظهار کرد: مسیرهای ارتباطی به مقاومت و سرعت نیاز دارند و در حال حاضر لینکهای موجود از فضای آسیبپذیری برخوردارند که ضرورت گسترش زیرساخت سختافزاری در داخل کشور را افزایش میدهد؛ این کار با وجود تعرفههای مناسب و آموزشهای مداوم باید همراه باشد تا فرهنگ استفادهی صحیح از اینترنت را فراهم آورد.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: رشد اینترنت در کشور مطلوب نبوده و کشور در جایگاه خوبی به سر نمیبرد چرا که درک و دیدمان از امکانات خیلی محدود است و فاصله را با تکنولوژی روز دنیا عمیقتر میکند، بنابراین باید شرایط سختافزاری و نرمافزاری را برای پذیرش تکنولوژیهای تازه آماده کرد.
به نقل از روزنامه تفاهم